ÄLYÄ hyvä elämä kylillä -hanke on päättynyt

ÄLYÄ hyvä elämä kylillä -hanke on päättynyt

Hankkeen tavoitteet

Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry aloitti vuonna 2002 viiden kylän yhteistyöyhdistyksenä, joka on vuosien varrella hakenut kumppanuuksia paitsi kylien kesken myös kylärajat ylittäen kaupungin, maakunnallisten yhteisöjen, läheisten oppilaitosten ja valtakunnallisten organisaatioiden kanssa. Tuota yhdistyksen 20 vuoden taivalta tallennettiin ja arvioitiin, käyttäen laajana viitekehyksenä “älykäs kylä” -konseptia, joka on tullut Suomessa keskusteluun vasta vuonna 2018. Pokon toimintaa siis läpivalaistiin tulevaisuuteen suuntavan kehikon kautta ja avattiin myös digitaalisina tallenteina avoimeen käyttöön. Tavoitteena oli tuottaa verkkojulkaisuna sellainen kuvaustapa Pokon “älykkäästä kylätoiminnasta”, joka parhaimmillaan voisi toimia oppaana myös muilla alueilla. Tätä ei kuitenkaant tarvittu, sillä saimme ko oppaan koko EUn tasolle, opas ladattavissa sivun alalaidassa.

Toisena tavoitteena oli tunnistaa ja vahvistaa Korpilahden viiden kylän veto-, pito- ja lumovoimaa erityisesti citymaalaisia kiehtovien luonto- ja taidekokemusten kautta ja samalla tarjota mahdollisuuksia osallistua kylien yhteisölliseen toimintaan joko piipahtaen tai asumista kokeillen.

Toimenpiteet

Pokon 20 vuoden toimintaa koottiin ja tarkasteltiin 2020-luvun uudesta näkökulmasta, “smart village -kielellä. Juhlavuoden aikana kyläkulttuuri oli esillä ja taltioitavana erityisesti monimuotoisen taiteen näkökulmasta. Pokon 20-vuotisjuhlaviikko heinäkuussa 2022 ja syksy 2022 kokosi esittelyihin, näyttelyihin ja keskustelutilaisuuksiin osallistujia yli kylä- ja kuntarajojen arvioimaan kylätoiminnan älykkäitä ratkaisuja ja maalla asumisen mahdollisuuksia 2020-luvulta eteenpäin. Kutsu lähti myös Pokon kansainvälisiin verkostoihin.

Kylien veto-, pito- ja lumovoimaa vahvistetaan painottamalla kylien omaleimaista luonnon ja taiteen yhteenkietoutumista. Veto- ja pitovoimaa syntyy yhteisöllisten prosessien kautta, kun yhdistetään eri sukupolvia ja tarjotaan mahdollisuuksia yhteisen taiteen tekemiseen ja yhteisiin luontokokemuksiin. Lumovoima syntyy “ikimuistoisista elämyksistä” joiden pariin maalle halutaan palata. Tätä tavoiteltiin ammattitaiteilijoiden ja kaupungin/kylien asukkaiden yhdessä tekemisen kautta, ja siinä onnistuttiin.

Osa älykästä kylätoimintaa on rajojen murtaminen maaseudun ja kaupungin välillä. Siksi tarjosimme citymaalaisuuden ja kylien yhteisöllisen elämän kokeilua ja kokemuksia paitsi taiteilijoille myös muille kiinnostuneille.

Hankeaika oli 1.9.2021 – 31.12.2022. Projektipäällikkönä toimii Reena Laukkanen-Abbey, 0400-738205 tai Reena.Laukkanen@pokokorpilahti.onmicrosoft.com

Hanketta rahoitti Leader-ryhmä Jyväsriihi ry Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Älykäs kylä opas:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *