Taiteilijaresidenssit

Historiaa ja luonnonrauhaa huokuvat residenssit keskisuomalaisessa kyläyhteisössä

Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden työskennellä Jyväskylässä sijaitsevan Tikkalan kylän taiteilijaresidensseissä lämpimään vuodenaikaan. Residenssijaksojen pituus voidaan sopia joustavasti viikosta yhteen kuukauteen. Residenssi sopii niin omaa projektia toteuttavalle taiteilijalle kuin kollektiiveille, jotka tahtovat työskennellä maaseudun rauhassa, erityisessä ympäristössä.

Majoitus ja työskentely

Laukkalan tila Tikkalassa


Residenssityöskentely tapahtuu toukokuusta syyskuun loppuun Laukkalan tilan historiallisessa miljöössä tai Hangasjärven retkikämpällä. Laukkalan tilalla taiteilijalla on majoittumista varten käytössään oma huone ja pieni keittiö tilan päärakennuksessa. Työskentely voi tapahtua omassa huoneessa, tilan pihapiirissä, hämyisässä väentuvassa tai vanhasta navetasta näyttelytilaksikin taipuneessa Navettagalleriassa. Laukkalan tilalla ei ole juoksevaa vettä, joten taiteilijan käytössä on ulkohuussi ja varsinaiset peseytymistilat löytyvät läheiseltä rantasaunalta.

Laukkalan tilan päärakennus on rakennettu vuonna 1863 ja historiansa aikana se on palvellut maatalona, kestikievarina, sotavankileirinä, eläinlääkärin vastaanottotilana ja kansakouluna. Historiaa huokuvalta Laukkalan tilalta löytyy nykyään myös koti- ja riihimuseot ja tilalla järjestetään tapahtumia eri vuodenaikoina.

Laukkala sijaitsee Tikkalan kyläkeskuksen liepeillä, ja kyläkauppa K-Mehtosen kauppapalvelut ovatkin saatavilla kävelymatkan päässä.

Hangasjärven retkikämppä ja rantasauna


Hangasjärven retkikämppä on niin ikään puitteiltaan pelkistetty: juomavesi haetaan läheiseltä lähteeltä ja peseytyminen onnistuu rantasaunan pehmeissä löylyissä. Hangasjärvellä taiteilijalla on käytössään 24-paikkainen hirsinen retkikämppä ja rantasauna sekä halutessaan myös Tentsile-puumajoite. Ulkohuussit sijaitsevat retkikämpän pihapiirissä.

Valoisaan aikaan kämpällä saa sähköä aurinkokennojen voimin: virta riittää jääkaapin, valojen ja kannettavan tietokoneen käyttöön. Hangasjärven residenssijaksot sijoittuvat pääasiassa toukokuulle sekä elo-syyskuulle, ja viileinä päivinä lämmitys hoidetaan puilla.

Hangasjärven ulkoilualue sijaitsee Natura 2000 -alueisiin kuuluvan Myllyvuoren ja Hangaspuron kyljessä Tikkalan kylässä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. K-Mehtosen kyläkauppa sijaitsee noin 5,5 kilometrin päässä Hangasjärveltä. Hangasjärvellä majoittujalla on käytössään polkupyörä.

Näyttelytila

Laukkalan vanhaan navettaan on kunnostettu kalkitsemalla näyttelytila.

Taiteilijalla on mahdollisuus järjestää residenssijaksonsa aikana tai sen päätteeksi näyttely veloituksetta Laukkalan tilan Navettagalleriassa. Myös muita alueen tiloja, kuten kylä- ja seurantaloja, on mahdollista hyödyntää näyttelytiloina.


Korvaus

Kuvanveistäjä Sade Hiidenkarin ja ikäihmisten Virtapiirin taiteilijatapaamisessa veistettiin, laulettiin ja tarinoitiin.

Taiteilijaresidenssi tarjotaan taiteilijan käyttöön veloituksetta edellyttäen, että taiteilija järjestää työskentelyaikanaan esimerkiksi avoimen taiteilijatapaamisen/tapaamisia, avoimen työpajan tai yhteisötaideprojektin. Korvaus voidaan sopimuksen mukaan toteuttaa myös pienten askareiden avulla, vaikkapa Hangasjärven metsäpuutarhan hoidon tai Laukkalan tilan nurmikonleikkuun ja marjankeruun muodossa. Ensisijaisesti toivomme residenssitoiminnan tuovan virkistystä kylien kulttuuritoimintaan ja tarjoavan uusia näkökulmia elämästä kylillä.

Hakeminen

Lähetä vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla osoitteeseen reena.laukkanen@pokokorpilahti.onmicrosoft.com. Kerro viestissä hieman itsestäsi, mitä residenssijaksolta toivot ja mitä tarjoaisit korvaukseksi. Liitä mukaan myös toive residenssijakson ajankohdasta ja residenssipaikasta. Voit liittää mukaan cv:n, kotisivulinkin ja esimerkkejä töistäsi. Taiteilijat residenssijaksoille valitsee Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen hallitus.

Sijainti ja kulkuyhteydet

Paikallisbussit kulkevat Jyväskylästä Tikkalaan ja takaisin muutaman kerran päivässä. Bussit pysähtyvät kävelymatkan päässä Laukkalan tilalta. Hangasjärven retkikämpälle on lähimmältä pysäkiltä noin 5 kilometrin matka. Kyytiapua voi tiedustella residenssijaksosta sopimisen yhteydessä: residenssitoiminnan aktiivit auttavat mielellään meno- ja paluukyytien järjestämisessä.