Kylät

Korpilahden pohjoiset kylät ovat Sarvenperä, Saukkola, Ylä-Muuratjärvi, Tikkala ja Moksi. Alta löydät tietoa kunkin kylän ominaispiirteistä, kokoontumispaikoista ja harrastusmahdollisuuksista. Lisätietoa kyläseurojen vuokraamista tiloista ja tavaroista löydät Palvelut-sivulta.

Sarvenperä

Sarvenperältä löytyy muun muassa lintutorni, luontopolku ja laavu.

Sarvenperä on entisen Korpilahden kunnan pohjoisin kylä ja sijaitsee noin 25 kilometriä Jyväskylästä länteen. Sarvenperä on pieni, mutta aktiivinen kylä, jossa talkoohenki on voimissaan. Kyläyhdistys järjestää vuosittain useita tapahtumia kuten kuutamohiihdon, koko perheen talvitapahtuman, juhannuskokon, venetsialaiset ja itsenäisyyspäivän juhlan.

Sarvenperä on tunnettu Saunamaratonista. Tässä legendaarisessa kesäisessä tapahtumassa yhdistyvät suomalaiset perusarvot: luonto, sauna ja liikkuminen. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole kilpailu, vaan saunan ystävistä kootaan joukkueet, jotka yhden päivän aikana saunovat noin 20 eri saunassa. Matkaa kävellen kertyy noin 10 kilometriä. Saunat ovat pääosin rantasaunoja, mutta useana vuonna mukana on ollut myös savusauna ja siirtosaunoja. Saunamaraton järjestetään heinäkuun ensimmäisenä keskiviikkona.

Kylän uudempi, kasvava tapahtuma on Sarvenperän Säntäys. Se on leppoisa juoksutapahtuma aivan Sarvenperän ytimessä, jossa juoksijat kiertävät 10 kilometrin lenkin ja kävelijöille on tarjolla lyhyempi reitti. Tapahtuma järjestetään kesäkuun toisena lauantaina.

Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän aktiiviset talkoolaiset rakensivat kylälle laavun, joka valmistui vuoden 2019 lopussa. Siellä voi istua tulilla, nauttia eväitä ja nukkumaankin laavuun mahtuu. Laavu sijaitsee lähellä Silokunnaantietä, entiseltä korsun parkkipaikalta matkaa kertyy muutama sata metriä. Vuonna 2020 laavun lisäksi paikalle rakennettiin grillikota.

Kyläseura järjestää alkukesästä virkistyspäivän varttuneelle väelle. Kesällä voi myös osallistua kyläseuran yksipäiväiselle reissulle tai lähteä teatteriin johonkin päin Suomea kyläseuran järjestämälle retkelle. Kerran vuodessa vietetään porukalla naisten ja miesten iltaa. Miehet ovat usein käyneet Jypin pelissä ja syöneet hyvin, naiset puolestaan ovat käyneet esimerkiksi teatterissa, konsertissa ja raveissa.

Lisätietoja Sarvenperäset ry:n verkkosivuilta.

Saukkola

Saukkola on entisen Korpilahden alueen toisiksi pohjoisin kylä. Jyväskylän keskustaan on matkaa noin 18 kilometriä. Kansan suussa kylä on taipunut toisinaan muotoon ”Saukkonen” eli asutaan ”Saukkosissa”. Vakituisia asuintaloja on noin 70 ja niissä asustaa vakituisesti noin 130 henkeä. Kesällä väkimäärä nousee reilusti mökkeilijöiden myötä.

Kylä on hajanainen levittäytyen laajasti eri puolille. Varsinaista kylän keskustaa ei ole. Saukkolan kylän alueella on pitkulainen Kuusjärvi, jonka rannoilla on paljon kesäasutusta. Kuusjärvestä kuntaraja jatkuu Muuratjärveen, josta Saukkolaan osuu Saukkolanlahti. Luonto on mäkistä metsämaata, jossa on lisäksi järviä, lampia, puroja, joki ja soita.

Monet asukkaat ovat paljasjalkaisia: syntyneet kylällä tai naapurikylillä. Saattaneet välillä asua muualla, mutta muuttaneet sitten synnyinseuduilleen takaisin. Monet heistä asuvat entisessä kotitalossaan. Saukkolassa on vielä maataloutta, ja saatat nähdä lehmiä laiduntamassa.

Kylällä moni tuntee toisensa ja huolta pidetään tarvittaessa. Kylällä jokainen saa asua ja elää arvojensa mukaisesti. Kylässä asuvat ja sinne muuttavat arvostavat lähellä olevaa luontoa, maalaismaisemia ja rauhallisuutta sekä monet myös yhteisöllisyyttä.

Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet

Saukkolan kyläseuralla on tontti, ”Saukkolan Simpauttaja”, johon rakentuu grillikota, nuotiopaikka, huussit, varastotiloja sekä ”päämaja” kokoontumisia varten. Alueen tiedot löytyvät valmistuessaan kylän Facebook-sivuilta, jonka kautta voi tehdä myös mahdolliset yhteydenotot. Alueen käyttötarkoitus muodostuu vähitellen, mutta alueella on tarkoitus pitää perinteisen Pääsiäiskokkotapahtuman lisäksi myös muuta toimintaa.

Saukkolassa tehdään ”palveluita” lähinnä talkootöinä – esimerkiksi hiihtoladut ajetaan talkoovoimin. Kyläseura järjestää vuosittain Pääsiäiskokkotapahtuman ja on mukana Neste Rallissa. Viime vuosina kyläseura on järjestänyt myös muun muassa pilkkikilpailuja, mikäli jäätilanne on antanut siihen mahdollisuuden.

Kylässä eletään luonnon keskellä, poissa kaupungin hälinästä ja valoista. Marja- ja sienipaikat löytyvät läheltä. Kyläläiset tekevät ajoittain näköhavaintoja karhuista, ilveksistä, villisioista, susista, peuroista ja tietysti hirvistä.

Saukkolassa sijaitsevat muun muassa Kirkkosaaret, Venäläisten ratsupolku ja Venäläisten kivi, Pahalampi, Kelloniemi ja Mustalaissilta.

Lisätietoja Saukkolan kyläseuran Facebook-sivuilta.

Ylä-Muuratjärvi

Ylä-Muuratjärvi sijaitsee pohjoisten kylien länsiosassa, noin 26 kilometrin päässä Jyväskylästä. Ylä-Muuratjärvi tarjoaa luonnonläheistä ja rauhallista eloa sopivien etäisyyksien päässä liikekeskuksista.

Lapsiperheystävällisen Ylä-Muuratjärven asukkaat kiittelevät erityisen toimivaa naapuriapua: ”Pidetään toisistamme huolta vauvasta vaariin”.

Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän keskus on nykyään kylätalona toimiva entinen kyläkoulu. Aktiivinen kyläseura järjestää monipuolisia tapahtumia Rompetorista kirppiksiin ja myyjäisistä bingoon. Kylätalolla kokoontuu myös lasten harrastusryhmiä.

Luontoretkeilijälle Ylä-Muuratjärvi tarjoaa elämyksiä runsaasti, muun muassa Hangasjärven retkeilyalueen ympäristössä. Perinteisestä juhannuksenviettopaikasta Patalaiturilta löytyy uimarannan lisäksi myös grillauspaikka.

Lisätietoja Ylä-Muuratjärven kyläseuran verkkosivuilta.

Tikkala

Tikkalan kylä sijaitsee kolmen tien risteyksessä noin 20 kilometriä Jyväskylän keskustasta etelän suuntaan. Jyväskylään, Korpilahdelle ja Petäjävedelle on kaikkiin parinkymmenen minuutin ajomatka.

Tikkalan kylä on nuorekas, vireä ja elinvoimainen. Sen sydämen muodostavat Mehtosen kyläkauppa sekä Tikkalan päiväkotikoulu. Kylällä toimii myös aktiivinen kyläseura ja sen hallinnoima seurantalo Harjula.

Kylä on miljööltään kaunis ja seesteinen. Kylän keskustassa on säilynyt vanhoja kauniita puutaloja, mikä luo kylänraitille omanlaisensa tunnelman. Luonto on vahvasti läsnä. Kylä on hengeltään vireä ja ihmiset ystävällisiä ja avoimia. Naapureista pidetään huolta. Tikkala on hyvä paikka asua ja olla.

Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet

Kokoontumispaikkoina toimivat Tikkalan päiväkotikoulu sekä seurantalo Harjula. Tikkalan kylä tarjoaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia valaistun kuntopolun, jääkiekkokaukalon, jalkapallokentän ja hoidetun uimarannan puolesta. Kuntopolun varrella sekä päiväkotikoulun liepeillä sijaitsevat myös kylän laavut.

Koululla toimii useita harrastusryhmiä kuten lapsi-vanhempi-jumppa, naisten jumppa, sulkapallo- ja sählyvuorot, nuorten illat ja ompelukerho. Valtaosa näistä kokoontuu Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen tai Kansalaisopiston järjestäminä.

Lisätietoja Tikkalan kyläseuran verkkosivuilta.

Moksi

Moksi on pohjoisista kylistä eteläisin. Sieltä on yhtä pitkä matka Jyväskylään, Jämsään ja Petäjävedelle: ”kaikki tiet vievät Moksiin”. Moksista näkee kauas – sijaitseehan siellä eteläisen Suomen korkein paikka, Uutelanmäki.

Moksissa on monta toimivaa maatilaa sekä oma Nakkerin kaupunki. Seudulla asuu paljon nuorta väkeä ja pieniä lapsia – talot eivät suinkaan ole tyhjillään. Tiiviin keskustan vastapainoksi Moksissa riittää metsää, metsäpolkuja ja -teitä sekä järviä. Kesällä kuhinaa lisäävät kesäasukkaat. Moksin ylpeys on koko Jyväskylän seutukunnan suurin, kahteen kertaan palkittu, jätekimppa.

Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet

Moksiin on rakennettu syksyllä 2019 uusi puuhapuisto lasten leikkivälineineen ja lentopallokenttineen. Kesäisin järjestetään kyläkävelyitä ja juhlapäivinä sytytetään kokko Pohjolan pellolla.

Kokoontumispaikkoja löytyy sekä Moksin seurojentalolta että Moksin entiseltä koululta.

Lisätietoja Moksi ry:n verkkosivuilta.