Kylät
Korpilahden pohjoiset kylät ovat Sarvenperä, Saukkola, Ylä-Muuratjärvi, Tikkala ja Moksi. Alta löydät tietoa kunkin kylän ominaispiirteistä, kokoontumispaikoista ja harrastusmahdollisuuksista. Lisätietoa kyläseurojen vuokraamista tiloista ja tavaroista löydät Palvelut-sivulta.
Sarvenperä
Sarvenperä on entisen Korpilahden kunnan pohjoisin kylä ja sijaitsee noin 25 kilometriä Jyväskylästä länteen. Sarvenperä on pieni, mutta aktiivinen kylä, jossa talkoohenki on voimissaan. Kyläyhdistys järjestää vuosittain useita tapahtumia kuten kuutamohiihdon, koko perheen talvitapahtuman, juhannuskokon, venetsialaiset ja itsenäisyyspäivän juhlan.
Sarvenperä on tunnettu Saunamaratonista. Tässä legendaarisessa kesäisessä tapahtumassa yhdistyvät suomalaiset perusarvot: luonto, sauna ja liikkuminen. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole kilpailu, vaan saunan ystävistä kootaan joukkueet, jotka yhden päivän aikana saunovat noin 20 eri saunassa. Matkaa kävellen kertyy noin 10 kilometriä. Saunat ovat pääosin rantasaunoja, mutta useana vuonna mukana on ollut myös savusauna ja siirtosaunoja. Saunamaraton järjestetään heinäkuun ensimmäisenä keskiviikkona.
Kylän uudempi, kasvava tapahtuma on Sarvenperän Säntäys. Se on leppoisa juoksutapahtuma aivan Sarvenperän ytimessä, jossa juoksijat kiertävät 10 kilometrin lenkin ja kävelijöille on tarjolla lyhyempi reitti. Tapahtuma järjestetään kesäkuun toisena lauantaina.
Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet
Kylän aktiiviset talkoolaiset rakensivat kylälle laavun, joka valmistui vuoden 2019 lopussa. Siellä voi istua tulilla, nauttia eväitä ja nukkumaankin laavuun mahtuu. Laavu sijaitsee lähellä Silokunnaantietä, entiseltä korsun parkkipaikalta matkaa kertyy muutama sata metriä. Vuonna 2020 laavun lisäksi paikalle rakennettiin grillikota.
Kyläseura järjestää alkukesästä virkistyspäivän varttuneelle väelle. Kesällä voi myös osallistua kyläseuran yksipäiväiselle reissulle tai lähteä teatteriin johonkin päin Suomea kyläseuran järjestämälle retkelle. Kerran vuodessa vietetään porukalla naisten ja miesten iltaa. Miehet ovat usein käyneet Jypin pelissä ja syöneet hyvin, naiset puolestaan ovat käyneet esimerkiksi teatterissa, konsertissa ja raveissa.
Saukkola
Saukkola on entisen Korpilahden alueen toisiksi pohjoisin kylä. Jyväskylän keskustaan on matkaa noin 18 kilometriä. Kansan suussa kylä on taipunut toisinaan muotoon ”Saukkonen” eli asutaan ”Saukkosissa”. Vakituisia asuintaloja on noin 70 ja niissä asustaa vakituisesti noin 130 henkeä. Kesällä väkimäärä nousee reilusti mökkeilijöiden myötä.
Kylä on hajanainen levittäytyen laajasti eri puolille. Varsinaista kylän keskustaa ei ole. Saukkolan kylän alueella on pitkulainen Kuusjärvi, jonka rannoilla on paljon kesäasutusta. Kuusjärvestä kuntaraja jatkuu Muuratjärveen, josta Saukkolaan osuu Saukkolanlahti. Luonto on mäkistä metsämaata, jossa on lisäksi järviä, lampia, puroja, joki ja soita.
Monet asukkaat ovat paljasjalkaisia: syntyneet kylällä tai naapurikylillä. Saattaneet välillä asua muualla, mutta muuttaneet sitten synnyinseuduilleen takaisin. Monet heistä asuvat entisessä kotitalossaan. Saukkolassa on vielä maataloutta, ja saatat nähdä lehmiä laiduntamassa.
Kylällä moni tuntee toisensa ja huolta pidetään tarvittaessa. Kylällä jokainen saa asua ja elää arvojensa mukaisesti. Kylässä asuvat ja sinne muuttavat arvostavat lähellä olevaa luontoa, maalaismaisemia ja rauhallisuutta sekä monet myös yhteisöllisyyttä.
Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet
Saukkolan kyläseuralla on tontti, ”Saukkolan Simpauttaja”, johon rakentuu grillikota, nuotiopaikka, huussit, varastotiloja sekä ”päämaja” kokoontumisia varten. Alueen tiedot löytyvät valmistuessaan kylän Facebook-sivuilta, jonka kautta voi tehdä myös mahdolliset yhteydenotot. Alueen käyttötarkoitus muodostuu vähitellen, mutta alueella on tarkoitus pitää perinteisen Pääsiäiskokkotapahtuman lisäksi myös muuta toimintaa.
Saukkolassa tehdään ”palveluita” lähinnä talkootöinä – esimerkiksi hiihtoladut ajetaan talkoovoimin. Kyläseura järjestää vuosittain Pääsiäiskokkotapahtuman ja on mukana Neste Rallissa. Viime vuosina kyläseura on järjestänyt myös muun muassa pilkkikilpailuja, mikäli jäätilanne on antanut siihen mahdollisuuden.
Kylässä eletään luonnon keskellä, poissa kaupungin hälinästä ja valoista. Marja- ja sienipaikat löytyvät läheltä. Kyläläiset tekevät ajoittain näköhavaintoja karhuista, ilveksistä, villisioista, susista, peuroista ja tietysti hirvistä.
Saukkolassa sijaitsevat muun muassa Kirkkosaaret, Venäläisten ratsupolku ja Venäläisten kivi, Pahalampi, Kelloniemi ja Mustalaissilta.
Ylä-Muuratjärvi
Ylä-Muuratjärven kylä sijaitsee pohjoisten kylien länsiosassa, n. 26 km Jyväskylästä etelän suuntaan. Petäjävedelle kylältä matkaa on n. 18 km, Korpilahdelle n. 24 km. Kylällä asuu n. 300 kyläläistä. Ylä-Muuratjärvi on ollut Vuoden kylä vuonna 2007.
Kylällä on aktiivinen kyläseura, joka toimii kylän sekä kyläyhteisön hyväksi järjestämällä tapahtumia sekä tukemalla kyläläisiä erilaisten aktiviteettien kautta. Ylä-Muuratjärvi seura ry on voittoa tavoittelematon järjestö.
Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet
Kylän keskuksena toimii entinen kyläkoulu vuodelta 1954, nykyinen Kylätalo, jossa asuu myös kaksi vuokralaista. Kylätalo on arvioitu vuonna 2021 kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi kohteeksi sekä kylätalona että kulttuuriympäristönä. Kylätalo on tärkeä kyläläisten identiteetin vahvistaja. Kylätalolla on aktiivista toimintaa ympäri vuoden ollen pohjoisten kylien ainoa ympärivuotinen ja lämmin kokoontumistila. Kylätaloa voi vuokrata erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi juhliin, kokouksiin, harrastuspiireihin ja etätyöpisteeksi. Ylä-Muuratjärvellä harrastetaan aktiivisesti viikoittain; Kylätalolla kokoontuu esimerkiksi ikääntyneiden Virtapiiri ympäri vuoden, siellä joogataan, tehdään kyläläisille ruokaa ja tavataan äiti-lapsi-vertaisryhmässä. Kyläseura järjestää säännöllisesti kyläläisille pitsapäiviä ja osallistuu mm. MM-rallien järjestämiseen vuosittain Sahloinen-Moksi-pätkällä. Lentopalloa pelataan kesäisin viikoittain Kylätalon kentällä ja kenttä mahdollistaa yleisurheilulajien harrastamisen mm. kuulassa ja keihäässä. Kylällä on aktiivista yritystoimintaa; mm. kylätimpuri, kyläpiika (kotipalvelu), parturi-kampaaja sekä kotisairaanhoitoa, hierontaa, maanrakennusta ja mökinvuokrausta.
Kylällä on hyvin vanhaa asutusta 1500-luvulta alkaen ja uutta rakennetaan edelleen. Ylä-Muuratjärven kylällä viihtyvät niin lapsiperheet kuin virkeät eläkeläisetkin.
Viihtyvyyttä lisää joka toinen tiistai liikennöivä kirjastoauto kylän raitilla. Jäätelöauto ilahduttaa myös jäätelönystäviä huhtikuusta- elokuuhun käynneillään. Asiointi onnistuu edullisesti linja-autolipun hinnalla Jyväskylän kauppakeskuksessa Keljossa tai apteekissa Jyväskylän kaupungin järjestämällä asiointitaksilla joka keskiviikko. Linja-auto kulkee aamuin illoin isompia koululaisia varten Mehtosen kaupan kautta Korpilahden yläkoululle. Pienemmät lapset haetaan kotinurkilta taksilla Tikkalan koululle n.4 km päähän.
Ylä-Muuratjärven kylä sijaitsee Patajärven rannalla. Ylä-Muuratjärviseura ry hallinnoi uimaranta Patalaituria, jossa on kalastusmahdollisuus, kyläläisille veneenvuokrausmahdollisuus ja juhannuksena perinteinen juhannuskokko. Särkijärven laavu on käytettävissä makkaranpaistoon, uimiseen, kalastukseen ja yöpymiseen. Myös Hangasjärven eräkämppä ja rantasauna retkeilykohteena on kyläläisten ja kauempaakin tulevien aktiivisessa käytössä.
Ylä-Muuratjärvellä mottona on, että kylällä pidetään huolta toisistamme!
Lisätietoja Ylä-Muuratjärven Facebook-sivuilta:
www.facebook.com/Ylamuuratjarviseurary/
Ylä-Muuratjärvi seura ry:n puheenjohtaja Helena Mieskolainen p. 0505601471
Petäjävedentie 2178 41800 Korpilahti
Tikkala
Tikkalan kylä sijaitsee kolmen tien risteyksessä noin 20 kilometriä Jyväskylän keskustasta etelän suuntaan. Jyväskylään, Korpilahdelle ja Petäjävedelle on kaikkiin parinkymmenen minuutin ajomatka.
Tikkalan kylä on nuorekas, vireä ja elinvoimainen. Sen sydämen muodostavat Mehtosen kyläkauppa sekä Tikkalan päiväkotikoulu. Kylällä toimii myös aktiivinen kyläseura ja sen hallinnoima seurantalo Harjula.
Kylä on miljööltään kaunis ja seesteinen. Kylän keskustassa on säilynyt vanhoja kauniita puutaloja, mikä luo kylänraitille omanlaisensa tunnelman. Luonto on vahvasti läsnä. Kylä on hengeltään vireä ja ihmiset ystävällisiä ja avoimia. Naapureista pidetään huolta. Tikkala on hyvä paikka asua ja olla.
Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet
Kokoontumispaikkoina toimivat Tikkalan päiväkotikoulu sekä seurantalo Harjula. Tikkalan kylä tarjoaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia valaistun kuntopolun, jääkiekkokaukalon, jalkapallokentän ja hoidetun uimarannan puolesta. Kuntopolun varrella sekä päiväkotikoulun liepeillä sijaitsevat myös kylän laavut.
Koululla toimii useita harrastusryhmiä kuten lapsi-vanhempi-jumppa, naisten jumppa, sulkapallo- ja sählyvuorot, nuorten illat ja ompelukerho. Valtaosa näistä kokoontuu Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen tai Kansalaisopiston järjestäminä.
Moksi
Moksi on pohjoisista kylistä eteläisin. Sieltä on yhtä pitkä matka Jyväskylään, Jämsään ja Petäjävedelle: ”kaikki tiet vievät Moksiin”. Moksista näkee kauas – sijaitseehan siellä eteläisen Suomen korkein paikka, Uutelanmäki.
Moksissa on monta toimivaa maatilaa sekä oma Nakkerin kaupunki. Seudulla asuu paljon nuorta väkeä ja pieniä lapsia – talot eivät suinkaan ole tyhjillään. Tiiviin keskustan vastapainoksi Moksissa riittää metsää, metsäpolkuja ja -teitä sekä järviä. Kesällä kuhinaa lisäävät kesäasukkaat. Moksin ylpeys on koko Jyväskylän seutukunnan suurin, kahteen kertaan palkittu, jätekimppa.
Kylän kokoontumispaikat ja harrastusmahdollisuudet
Moksiin on rakennettu syksyllä 2019 uusi puuhapuisto lasten leikkivälineineen ja lentopallokenttineen. Kesäisin järjestetään kyläkävelyitä ja juhlapäivinä sytytetään kokko Pohjolan pellolla.
Kokoontumispaikkoja löytyy sekä Moksin seurojentalolta että Moksin entiseltä koululta.