Hangasjärven kiinteistöjen kunnostus

Huhti-toukokuun taitteessa 2013 työt käynnistyivät. Edellisvuoden polttopuuta pätkittiin ja saunan kunnostaminen alkoi piipun korjaamisella.
Hangasjärven alueella tehtiin toukokuussa esteettömyyskartoitus. Retkikämppään tehdään esteetön sissänkäynti porrastasanteella ja siirretävällä luiskalla
Tupaantuliaisissa 6.10.2013 väkeä riitti sekä sisällä että pihalla
Metsäkylien väkeä -näyttely pihapiirissä kiinnosti kulkijoita
Hangasjärven aukoilualue on kehittymässä myös Metsätorpanmaan yhdeksi tukikohdaksi. Seinällä Metsätorpanmaan kartta.
Arkkitehti Risto Vuolle-Apiala kertoi tupaantuliaissa kämpän suunnitteluideoista ja ulkoilualueen historiasta.

Hangasjärven retkikämpän ja rantasaunan kunnostyöt alkoivat kesäkuussa 2012, kun Keski-Suomen ELY-keskus vahvisti 30.5.2012 Vesuri-ryhmä ry:n hallituksen tekemän rahoituspäätöksen (13.12.2011). Jyväskylän rakennusvalvonta myönsi kunnostustöille toimenpideluvan huhtikuussa 2012. Kunnostustöitä tehdään sekä talkootyönä että ammattilaistyönä. Kunnostustöiden valvojana on Petri Poikola Tikkalan kylästä.

Vuoden 2012 aikana kunnostettiin retkikämpän perustukset, lattioita uusittiin ja uusia pilareita valettiin. Myös tuvan iso takka kunnostettiin ja keittiöpuolelle muurattiin uusi puuhella. Piha-alueelle viritettiin säädösten mukainen suodatinkenttä kämpän jätevesille. Sähkövirtaa tuotettiin aggregaatilla. Syyskauden päättäjäisiä vietettiin 30.11.2012. Kunnostustyöt ovat jatkuneet toukokuusta 2013. Suuri urakka on ollut kämpän lattioiden hiominen ja maalaaminen. Katolle viritettiin aurinkopaneelit ja kämppään saatiin sähköllä toimiva jääkaappi. Loppukesästä ja alkusyksystä ulkoseinät soodapuhallettiin ja käsiteltiin Uula-petroolimaalilla. Viimeisin ponnistus oli keittiön ja eteistilan kalustaminen syyskuun loppupuolella 2013.

Saunan kunnostyöt käynnistyivät syyspuolella 2012, kun saunan sisustus purettiin kokonaan. Touko-kesäkuussa 2013 on keskitytty saunan kunnostamiseen: saunan lattia ja lauteet on uusittu, seinät puhdistettu, ikkuna uusittu ja saunaan on hankittu vesipumppu. Myös vesikatto ja piippu on kunnostettu. Takkahuoneen kunnostamiseen saatiin ELY-keskuksen lupa toukokuussa 2013. Vanha takka purettiin ja tilalle muurattiin kauniisti kaareva vaalea takka. Takkahuoneesta luodaan vähitellen pukuhuonetta viihtyisämpi oleskelutila, jossa 2-3 henkilöä voi vaikkapa yöpyä.

Uudet puuceet rakennettiin kesällä 2012 retkikämpän, saunan ja ulkoilualueen käyttäjien käyttöön puuvaraston lähelle. Puuceet on siirretty metsän suojaan ja puuvaja pois retkikämpän ja saunan väliltä viime kesänä tasoitettuun uuteen paikkaan. Turvallisuus- ja esteettömyyssyistä retkilämpältä saunaan vievään rinteeseen rakennettiin portaat ja kaide. Piha-aluetta on hiekoitettu ja tasoitettu ja maisemoitu siltä osin kuin kämpäm remonti on antanut aihetta. Liikuntapalvelujen kanssa on valmisteltu  retkikämpän rannanpuoleiselle piha-alueelle grillikatosta, joka valmistuu alkukesästä 2014.

Kunnostustöiden viimeistelyvaiheessa Hangasjärven alueella vietettiin tupaantuliaisia sunnuntaina 6.10.2013. Metsätorpanmaa ry:n näyttely Metsäkylien väkeä oli pystytetty kämpän pihapiiriin. Väkeä liikkui piha-piirissä ja kämpässä reilusti yli 200 henkilö, lapsiperheistä ikäihmisiin. Maakuntaretki toi bussilla kantakaupungista 40 matkailijaa, maahanmuuttajista, Ruska-yhdistyksen väkeen ja kulttuuriluotseihin. Juhlavieraaksi saimme retkikämpän ja saunan suunnittelijan, arkkitehti Risto Vuolle-Apialan, jolle luovutettiin ensimmäinen Hangasjärvi-mitali.

14.10.2013/PM