Hangasjärven ulkoilualue

Mitä ihmettä retkikämpän katolla? Auringosta virtaa jääkaappiin ja tietokoneseen ja videotykkiin ja vaikka kahvinkeittimeen
Tikkalan päiväkodin retkipäivä Hangasjärvellä 17.5.2013

 

Hangasjärvi 2016

 

Retkikämpän ja rantasaunan kunnostustyöt saatiin tehtyä lähes valmiiksi vuoden 2013 syksyn aikana. Sauna on sisustettu kokonaan uusiksi, piippu korjattu ja katto uusittu. Sinne on hankittu vesipumppu. Kesällä 2016 takkahuone on kalustettu yöpymistä varten.Retkikämpän sisätilojen ilmettä on uusittu. Kamareiden lattiat on hiottu ja maalattu, tuvan kokonaan uusittu lattia on saanut uuden maalipinnan. Kesä 2016 tuo Hangasjärven pihapiiriin maakellarin ja kesäkeittiön.

Hangasjärven retkikämppä siirtyi remontin myötä uuteen aikakauteen, kun katolle asennettiin aurinkopaneelipaketti, jolla tuotetaan sähköä ensisijaisesti jääkaappiin, mutta virtaa riittää vaikka tietokoneeseen ja videotykkiin sekä pieniin sähkölaitteisiin. Aikaisemmin hankittu aggregaatti lataa aurinkopaneelien rinnalla akkuja, erityisesti syksyn ja talven pimeillä. Syksyn hämärtyessä kämppää ja saunaa valaisevat uudet led-valot, samoin piha-alueelle tuo valoa led-valotolppa.

Hangasjärven ulkoilualue on avoin kyläläisille ja kaupunkilaisille. Sieltä löytyy lapsille sopiva uimaranta, kaksi nuotiopaikkaa ja ruokailukatos. Läheiselle Myllyvuorelle on viitoitettu luontopolku, jolle voi kavuta sekä Patajärventien suunnalta että Hangasjärven lähteeltä. Rantasaunaa voi varata perheen tai kaveriporukan käyttöön.

Myös retkikämppä on varattavissa yhdistysten, yhteisöjen ja yksityisten käyttöön. Pohjoisten kylien kyläseurat ja yhdistykset voivat käyttää kämppää kokouksiinsa ja tapahtumiinsa korvauksetta. Varaukset näkyvät tapahtumakalenterissa, uusia varauksia voi tehdä pamaatta@gmail.com ja 0405481544. Hangasjärven ulkoilualueen osoite: Hangasjärventie 106, 41860 Tikkala. Ajo-ohje: PATAJÄRVENTIEN kautta (EI Saukontien kautta).

20.7.2016

Korpijotos Hangasjärvelle

 

Korpilahden pohjoisilta kyliltä vaellettiin aurinkoisena syyssunnuntaina 18.9. metsäpolkuja ja teitä pitkin Hangasjärven ulkoilualueelle. Tämä Korpijotokseksi nimetty patikointitapahtuma toteutui jo kolmannen kerran yhteistyössä Jyväskylän Ladun kanssa. Pisin reitti kulki Ladun Majalta Sallaajärven aarnimetsäalueen kautta Tikkamäen ja Kuusimäen vanhojen metsien suojelualueille. Kävimme tutustumassa Suomen pisimpään kuuseen ja jatkoimme uusia reittejä etsien Saukkolasta Hangasjärven retkikämpälle ruokailemaan ja saunomaan.

 

Testasimme Korpijotoksella pohjoisten kylien ulkoilureittien verkostoa. Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry:n eli Pokon liikuntajaosto on koonnut kylien omista luonto- ja metsäpoluista yhtenäistä ulkoilualuetta, jonka voisi viitoittaa ja tarjota luonnossa liikkuvien käyttöön. Olemme tehneet näissä reitistöasioissa tiivistä yhteistyötä Jyväskylän liikuntapalvelujen kanssa. Jyväskylän seudun liikuntasuunnitelmaan 2010 on kirjattu Metsoreitin eteläiseksi tukikohdaksi Hangasjärven ulkoilualue. Näissä merkeissä Poko on jo selvittämässä Hangasjärven kiinteistöjen kunnostamismahdollisuuksia. Haluamme tarjota kyläläisille ja kaupunkilaisille luontokohteen, jonka retkikämppä on jatkossakin erähenkisten vaeltajien käytettävissä.  

 

Metsätorpanmaan hallitus piti kokouksen Hangasjärvellä 9.8.2012. Pj. Jaakko Luoma viritteli saunaan tulia.
Kokouksen asialistalla oli Pokon ja Metsätorpanmaan yhteistyö Hangasjärven alueen kehittämiseksi. Metsätorpanmaa ry: uusi hanke Korpikansan kertomus tekee Hangasjärvellä näkyväksi alueen metsäkylien torpparien ja mökkiläisten arkea vuosikymmenien ajalta.