Yhteisöllistä osuuskunta-asumista Jyväskylän Tikkalaan

”Siellä yhteistilassa keskusteltas niistä vanhoista hyvistä ajoista ja paranneltas maailmaa.”

Helmi-kodin mahdollisen tulevan asukkaan mietteitä

Kiinnostaako yhteisöllinen asuminen Jyväskylän maaseudulla, noin 20 kilometriä keskustasta, lähellä kyläkauppaa ja päiväkotikoulua? Tikkalan asunto-osuuskuntakodeissa asutaan viiteen pistetaloon rakennettavissa asunnoissa. Helmi-kotien suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon seniorien tarpeet ja toiveet. Asukkaille rakennetaan sauna-hyvinvointiosasto sekä iso olohuone yhteistilaksi.

Helmi-kotien varausten vastaanottaminen on alkanut. Varaamalla tulevan kotisi nyt, varmistat edullisten rahoitusjärjestelyjen etenemisen.

Tikkalan Jason suunnittelemat Helmi-kodit

Tikkalan Helmi-kotien suunnitelma

Tikkalan Helmikylään rakennetaan viisi taloa, joihin tulee yhteensä 18 asuntoa, kaksioita ja kolmioita. Asuntojen koot vaihtelevat 38,5m2–57,5m2 välillä. Asuntojen pohjapiirrokset löydät täältä. Asumismuoto on vuokrasuhde osuuskuntaan, vuokravastikkeella maksetaan asumis- ja kiinteistökulut. Arvioitu rakentamisaikataulu on 2021–2022.

Tikkalan Jaso valmistelee yhdessä Jaso Asunnot Oy:n kanssa ARA:n kehittämisavustuksella asunto-osuuskunnan sääntöjä ja rahoituspohjaa. Talojen rakennuttamisesta ja yhteisöllisen asumisen toimintamallista tulee vastaamaan asunto-osuuskunta Tikkalan Helmi. Helmi-kotien asukkaat sopivat asunto-osuuskunnan jäseninä yhdessä asumisen järjestelyistä, yhteistilojen käytöstä, hyvinvointipalvelujen tuottamisesta ja yhteisestä tekemisestä.

Osuusmaksun eli omarahoitusosuuden suuruus tulee olemaan noin 20% asunnon hinnasta, 30 000–40 000€. Hinnat tarkentuvat Arkkitehtipalvelu Oy:n suunnitelmien pohjalta käynnistettävän tarjouskilpailun myötä. Asuntojen vuokrataso ei saa ylittää asuinalueen keskimääräistä tasoa. Laskentaperusteena on tällä hetkellä 12,5 €/asuinneliö.

Vuokra-asumiseen voi hakea eläkeläisen asumistukea. Jos eläkkeesi on noin 1300€/kk eikä sinulla ole muuta omaisuutta, jää maksettavaksi noin 280€/kk. Lisätietoa eläkkeensaajan asumistuesta löydät Kelan verkkosivuilta.

Kotisairaanhoidon palvelut ja yhteistyö päiväkotikoulun kanssa

Tikkalan Jaso on yhdessä Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry:n (Poko) kanssa kehittänyt asumisen rinnalle lähipalveluja. Tikkalassa asuu Mediverstaan sairaanhoitaja, joka tekee kotikäyntejä ja ottaa laboratorionäytteitä. Myös Mediverstaan erikoislääkäri Markku Aarnio tekee kotikäyntejä tarvittaessa. Tätä yhteistyötä kehitetään edelleen Helmi-kotien asukkaiden kotihoidon tarpeisiin.

Helmikylä sijaitsee Tikkalan päiväkotikoulun viereisellä tontilla. Koulun kanssa käydyissä keskusteluissa on herännyt toiveita muun muassa yhteistiloissa toteutettavasta lukumummitoiminnasta, toiminta-, satu- ja keskustelutuokioista, taukojumppahetkistä ja yhteisestä puutarhapalstasta. Lapset ovat toivoneet myös yhdessä leipomista, askartelua ja käsitöiden tekoa.

Kotisairaanhoidon palveluiden ja kouluyhteistyön lisäksi turvaa ja seuraa Helmi-kodeissa luovat myös muut asukkaat. Kuten yksi mahdollinen asukas ilmaisi: ”Olisi toisia ihmisiä, jotka pittää silimällä.”

Tikkalan kylä

Tikkalan kylähelmi Jyväskylän maaseudulla (kuva: Päivö Laukkala)

Tikkala on yksi entisen Korpilahden kunnan pohjoisista kylistä. Se sijaitsee kolmen tien risteyksessä noin 20 kilometriä Jyväskylän keskustasta etelän suuntaan. Jyväskylään, Korpilahdelle ja Petäjävedelle on kaikkiin parinkymmenen minuutin ajomatka.

Tikkalan sydämen muodostavat Mehtosen kyläkauppa sekä Tikkalan päiväkotikoulu. Tikkalassa luonto on vahvasti läsnä, ja kylän keskustassa on säilynyt vanhoja kauniita puutaloja. Kylä on hengeltään vireä ja naapureista pidetään huolta.

Alue tarjoaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia muun muassa valaistun kuntopolun, hoidetun uimarannan ja Hangasjärven retkeilyalueen puolesta. Kuntopolun varrella sekä päiväkotikoulun liepeillä sijaitsevat myös kylän laavut. Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi senioritoiminta on varsin vilkasta viikoittain kokoontuvan Virtapiirin myötä.

Helmi-kodin asukkaaksi

Tikkalan Jason puheenjohtaja Paula Määttä ottaa asuntovaraukset vastaan sähköpostilla tai puhelimitse. Asunnon hankkimisessa etusija on ikäihmisillä. Asumiseen ei kuitenkaan ole ikärajaa, eikä varallisuusharkintaa. Mieluisan kodin saa varata ilmoittautumisjärjestyksessä jaettujen varausnumeroiden perusteella. Asunnon osuusmaksut tulevat maksettavaksi vuoden 2021 kesällä/syksyllä, jolloin myös varaus muuttuu sitovaksi.

Varauksen tehneet kutsutaan yhteiseen tapaamiseen, jossa esitellään asunto-osuuskunnan säännöt, osuusmaksujen maksamisen aikataulut ja käydään läpi rakentamisen vaiheet. Rakentaminen käynnistyy rahoitussopimusten jälkeen vuonna 2021.

Lisätietoja ja varaukset: Paula Määttä, Tikkalan Jason puheenjohtaja, pamaatta[at]gmail.com / 040 548 1544

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.